Quad adventure
Image default
Business

Wat jij moet weten voordat je carnaval gaat vieren

Wat jij moet weten voordat je carnaval gaat vieren

Als je in Limburg of Brabant geboren en getogen bent is het niet nodig om een beginnerscursus Carnaval te nemen. Voor mensen boven de rivieren zijn alle tips mooi meegenomen voordat je naar beneden afdaalt om drie (of vier of vijf) dagen te gaan feesten. Voor de nieuwkomers zullen we de vijf belangrijkste tips op een rijtje zetten, en misschien steken de kenners er ook iets van op…

1. Kleding etiquette

Bij Carnaval denken we als eerste aan die (te) gekke outfits, toch is dat niet overal de standaard. In veel Brabantse gemeenten kun je met alleen maar een boerenkiel elke kroeg binnenstappen, in Limburg val je pas echt op wanneer je niet of nauwelijks verkleed bent. Als je weet waar je Carnaval gaat vieren kun je daar jouw outfit op afstemmen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je lol hebt, draag gewoon wat bij jou past, hoe gek het ook is!

2. Plaatsnamen tijdens Carnaval

Net zoals Friesland voor plaatsnamen ook Friese versies heeft, geldt dat ook voor de meeste gemeenten die Carnaval vieren. Er is hierbij wel een verschil tussen Limburg en Brabant. In Limburg worden plaatsnamen vooral in Limburgs dialect (excuses, Limburgse TAAL) uitgesproken, zo krijg je Meestrech in plaats van Maastricht en Vallekeberg in plaats van Valkenburg. In Brabant hebben ze compleet andere namen bedacht die vaak een historische betekenis hebben. Denk aan Kielegat voor Breda en Lampegat voor Eindhoven. Dat wordt even zoeken met je navigatiesysteem!

3. Hoe lang duurt Carnaval eigenlijk?

Carnaval is van oorsprong een Katholiek feest ter afsluiting van de Vastenperiode. Net zoals het Suikerfeest de afsluiting is van de Ramadan. Het feest duurt officieel drie dagen met de aftrap op zondag. Veel gemeenten nemen het weekend erbij zodat het feest vier of zelfs vijf dagen voortduurt. Vanaf vrijdag kun je dus diverse feesten verwachten, afhankelijk van de intensiteit staan op dinsdag alleen nog de echte die-hards overeind…

4. Stedentocht

De belangrijkste regel van Carnaval is dat er geen regels zijn, elke gemeente drukt zijn eigen stempel op dit feest. Wanneer je niet zo gebonden bent aan éėn locatie kan een stedentocht een bijzondere ervaring zijn. Reis van locatie naar locatie en merk hoe gevarieerd Carnaval eigenlijk is. Van stampende house muziek in een kleine kroeg, naar enorme zalen waar je André Rieu op het podium ziet staan (of een kopie) die prachtige live muziek ten gehore brengt. Als het maar gezellig is!

5. Optochten bezoeken

Vrijwel iedere Carnavalsvereniging maakt elk jaar opnieuw een compleet andere wagen voor de vele optochten die overal georganiseerd worden. Om aan meerdere optochten mee te kunnen doen wordt er over meerdere dagen een groot aantal optochten gelopen en gereden. Wanneer je de dagen en tijden vooraf controleert kun je meerdere prachtige optochten meemaken, en de diversiteit en creativiteit van al deze verenigingen bewonderen. Vaak hebben de wagens een thema die rechtstreeks uit het nieuws afkomstig is. Van wereldnieuws tot zeer lokale gebeurtenissen.

Met deze vijf tips voor beginners kun jij een prachtige Carnaval tegemoet zien. Kijk snel voor leuke feestartikelen op onze website! 

https://www.feestbeest.nl/feestartikelen.html