Quad adventure
Image default
Aanbiedingen

Snorkelmasker – Hoe kies je de beste?

Snorkelmasker – Hoe kies je de beste?

Een snorkelmasker is het belangrijkste onderdeel van uw snorkeluitrusting waarmee je de onderwaterwereld kunt zien. Onze koopgids helpt je de beste te vinden met tips over hoe je de juiste pasvorm kiest en hoe je voorkomt dat het masker beslaat.

 

Waarom heb je een snorkelmasker nodig?

Als je ooit hebt geprobeerd je ogen onder water te openen, hoef je niet uit te leggen waarom je een bril nodig hebt. In de lucht zien we helder, maar in het water ziet alles er wazig uit.

Dit komt door breking, wat betekent dat lichtgolven afbuigen wanneer ze door mediums met een verschillende dichtheid gaan, zoals in dit geval lucht en water. Het dragen van een snorkelmasker creëert luchtruimte voor je ogen waardoor je onder water helder ziet!

Door het dragen van een masker kunt u duidelijk zien in het water
Het gebruik van een masker is ook gunstig als je alleen gaat zwemmen. Het zorgt ervoor dat je goed kunt zien, zodat je niet gewond raakt aan gladde rotsen, in zee-egels stapt of in een kwal zwemt. Maar het belangrijkste is: draag het om de schoonheid van de onderwaterwereld te zien!

Welk snorkelmasker is goed?

Als je snorkelspullen koopt, koop dan altijd artikelen van goede kwaliteit die lang meegaan. Een snorkelmasker moet geharde glazen lenzen hebben en het beste is als het gemaakt is van hoogwaardig siliconen.

Lenzen van gehard glas zijn veilig in gebruik en bieden een helder zicht, goedkope plastic lenzen kunnen krassen maken, wikkelen gemakkelijk af en zijn niet duurzaam. De siliconen rok (dit is het deel dat het gezicht afsluit) zorgt voor een comfortabele pasvorm.

Soorten snorkelmaskers

Als je op zoek gaat naar een snorkelbril, zul je merken dat er veel verschillende producten verkrijgbaar zijn en je vraagt je misschien af hoe kies ik uit deze modellen een snorkelmasker, wat is het beste snorkelmasker voor mij? Daarom volgt hier een korte uitleg over types om de verschillen te verduidelijken:

Snorkelmasker met twee ruiten
Dit type maskers heeft twee afzonderlijke lenzen die door een frame bij elkaar worden gehouden. Twee-venstermaskers kunnen de lenzen dicht bij het gezicht brengen en helpen het interne volume te verminderen, waardoor het makkelijker wordt om te klaren en te egaliseren. Als je een model met twee vensters probeert, zorg er dan voor dat het middelste frame niet op jouw neusbrug drukt.

Enkelvoudig lens snorkelmasker
Bij dit type loopt er geen frame tussen de ogen. Snorkelmaskers met één venster zijn populair bij snorkelaars en duikers omdat ze een breder gezichtsveld bieden.

Panoramisch snorkelmasker met zijruiten
Met het extra glas aan de zijkanten laten deze maskers meer licht door en vergroten ze het gezichtsveld voor een panoramisch zicht. Hoewel ze een groter intern volume hebben omdat ze meer lucht vasthouden, maar deze eigenschap zal je niet hinderen tijdens het zwemmen aan de oppervlakte, heeft alleen invloed op duikers.

Volgelaatsmasker
Tegenwoordig zijn dit soort maskers steeds populairder. Ze bedekken het hele gezicht en laten je natuurlijk ademen door je mond en neus. 
Als u besluit een volgelaatsmasker te kopen, neem dan de tijd om een betrouwbaar masker te vinden. Test het altijd in een zwembad/in ondiep water dicht bij de kust voordat u de open zee opgaat. Mocht u zwaar ademhalen of moeilijkheden ondervinden, verwijder het dan meteen om ongelukken te voorkomen!

Easybreath volgelaats snorkelmasker
Dit type is een oplossing voor mensen die moeite hebben om alleen door hun mond te ademen, hun hoofd onder water te steken en daarom geen traditionele uitrusting kunnen gebruiken.

 

Hoe kun je bepalen of je het beste snorkelmasker hebt gevonden?

Het beste snorkelmasker sluit goed af op jouw gezicht zonder te strak te zitten. Mannen zullen zich voor het snorkelen en testen van hun masker willen scheren, zodat de afdichting beter is.

Om het masker te testen zet je het op je gezicht zonder de band achter je hoofd. Neem de tijd om te kijken hoe het eruitziet en aanvoelt. Heb je genoeg ruimte voor je neus? Heb je ruimte rond je ogen? Voelt het goed tussen je neus en je mond? Kun je in je neus knijpen? Als je ja hebt geantwoord, is dat een goed begin.

Houd dezelfde houding aan, adem in met je neus en haal je handen van het masker. Stop met inademen, leg je hoofd naar beneden richting de grond, maar leg je handen niet terug. Blijft het masker zitten? Is het weer een ja, dan heb je misschien het beste snorkelmasker voor jou gevonden.

Het laatste wat je moet testen is de band. Plaats het op je achterhoofd en zorg ervoor dat het niet op je oren zit. Als dat wel het geval is, kan het na een tijdje pijn doen, zodat u een ander masker moet zoeken dat beter past.

Een goed snorkelmasker is goed voor je gezondheid. Voor meer gezondheidsadvies voor een gezonde leefstijl neem je een kijkje op DokterFit.