Quad adventure
Image default
Business

Rijdende waarde

Mensen zien een product in de winkel liggen, maar falen om te zien hoe het proces erachter eruitziet, de complexiteit van het proces en de voorafgaande handelingen. Een van mijn favorieten anekdotes is dan ook: Juf: “Hallo kinderen, de vraag van vandaag is Waar komt chocolademelk vandaan?” Haar leerling: “Maar dat is toch makkelijk mevrouw dat komt van de supermarkt” Juf: ”Maar de chocolademelk ontstaat daar toch niet? Die ontstaat namelijk op de weide.” Haar leerling: “Ach wat stom van me, het komt natuurlijk van bruine koeien, de chocolademelk!” Dit laat zien hoe weinig verstand van de proceslijn erachter zit.

In Nederland alleen al wordt er 201 miljoen ton vracht in 2018 vervoerd, dat is 201 (201.000.000.000) miljard kilogram aan vracht, dit is een enorme hoeveelheid. Dit proces moet dan ook goed gaan, anders zouden er producten missende zijn uit de schappen. Het vinden van een goed transport bedrijf is dan ook zeker essentieel, jij trekt tenslotte aan het kortste eind als het fout gaat.

 

Naast alleen het vervoeren moeten de goederen ook verspreid worden (ook wel gedistribueerd), dit is ook een enorm logistiek proces, er moeten orders gepicked worden en die naar de juiste plaatsen vervoerd worden. Dit vindt plaats in een distributiecentrum.

Het orderpicken kan op meerdere verschillende manieren gebeuren, dit is afhankelijk van welke technieken ze in het magazijn gebruiken, zo heb je sequentieel en parallel, Daarnaast hebben ze ook keuze in of ze per order picken of per artikel. Bij sequentieel orderpicking gaan de werknemers elk hun eigen pakbon af en werken ze zo allemaal af, Bij parallel werken meerdere werknemers simulaan aan één pakbon met als voordeel dat ze minder moeten lopen en dus dat dit proces sneller gaat. Dan kan de keuze van per artikel of per order worden gekozen, dit laat zien of de werknemers in het geheel gaan kijken wat ze nodig hebben (en dus alle producten gelijk pakt voor de pakbonnen van vandaag) dit is het geval per artikel en per order dan wordt eerst de order afgewerkt en dán pas gaan ze verder met de volgende die mogelijk dezelfde producten nodig heeft.

https://www.vpd.eu/diensten/transport