Quad adventure
Image default
Business

Elektrische fiets, een gevaar op de weg?

Er bestaan een breed scala aan vooroordelen als het gaat om de elektrische fiets. Zo zouden de gebruikers van de elektrische fiets lui zijn en alleen maar van een leeftijd van boven de 50 zijn. Dit is allang niet meer waar. In 2019 zijn er voor het eerst meer fietsen verkocht als de ouderwetse stadsfiets. En dit is allang niet meer alleen een populair vervoermiddel onder de ouderen. Tevens is de veiligheid van de elektrische fiets vaak een punt waar u veel mensen over hoort. We zetten de feiten even op een rij.

Ouderen op de E-bike

Er wordt vaak gezegd dat een toename van het aantal fietsen zal leiden tot een toename van het aantal verkeersdoden. Vooral ouderen worden gezien als een risicogroep. Het toegenomen aantal van ongelukken door ouderen komt vooral omdat zij zich meer begeven om de elektrische fiets als mensen van een andere demografie. Tevens is deze groep vaak al wat zwakker omdat zij te maken krijgen met welvaartsziekten zoals hartziekten en diabetes. Mensen die veel gebruik maken van de elektrische fiets  zullen deze klachten juist doen verminderen en via een andere weg juist leiden tot minder doden.

Bovendien is het voor ouderen juist gemakkelijker te fietsen op een E-bike als op een oude stadsfiets. Dit komt omdat de extra aandrijving zorgt voor iets snellere snelheden zodat de fiets stabiel is.

Scholieren

Er bestaan ook groepen die de elektrische fiets nu adopteren in het dagelijks gebruik maar waar men wel een aantal vraagtekens bij kan plaatsen. Zo neemt de populariteit van de E-bike onder middelbare scholieren ook sterk toe. Anderzijds was ook de scooter erg populair onder jongeren. De scooter heeft echter veel populariteit verloren doordat de regelgeving met betrekking tot het rijbewijs voor scooters en brommers is veranderd. Wat dat betreft zal de gevolgen voor jongeren door het gebruik van de elektrische fiets minimaal zijn.